Vrolijke     Vogels

Jellie is al jaren bezig met het maken van kunst, het loopt als een rode draad door haar leven. Zij had graag de kunstacademie willen doen, maar dat is er nooit van gekomen. In plaats daarvan heeft ze diverse cursussen gevolgd en zich altijd bezig gehouden met het creatieve proces. Zelf gaf ze cursussen aan gedetineerden in de tijd die ze werkte bij justitie. In 2000 ging Jellie reizen en is op haar tocht door Australië in aanraking gekomen met de “Raku-techniek’ en het werken met klei. Dit heeft haar zodanig geïnspireerd dat ze zich dit bij thuiskomst verder eigen heeft gemaakt . Sinds die tijd heeft Jellie haar atelier, winkel en galerie aan huis. Sinds 2019 heeft zij haar intrek genomen aan de Minderbroedersstraat 13 te Roermond, waar zij nu al enige jaren haar passie heeft weten om te zetten naar een levensonderhoud.

 

Over Jellie

Raku stoken is een van oorsprong Japanse techniek waarbij het glazuur van een werkstuk (sterk) craqueleert. Het craquelé is zwart van kleur.

Eerst wordt een (gebakken) werkstuk geglazuurd. Daarna wordt het in bijvoorbeeld een hout- of gasoven zeer snel tot op een temperatuur van ca. 1000 °C gebracht. Het werkstuk wordt uit de oven gehaald en aan de buitenlucht blootgesteld. Door de snelle afkoeling gaat het glazuur craquelures vertonen. Vervolgens wordt het werkstuk in een zaagselton gelegd. Het zaagsel ontbrandt en veroorzaakt rook. De rook trekt in de craquelé en dit vormt de karakteristieke tekening in het glazuur.

 

over Raku